Képzéseink

Női politikusképző


Jövőképző

Horizont Női Politikusképző

A program alapvető célja, hogy megtaláljon és fejlesszen új női politikusokat és közéleti szereplőket, egy alapozó képzést követően a résztvevők egyéni igényeihez igazodva, az ő érvényesülésüket segítve.
ingyenes
Budapesten
18 éves kortól
A magyar politikában továbbra is nagyon alacsony a nők részvételi aránya. Szeretnénk, ha még több tehetséges nő venne részt a közéletben. Ezért 2020 év elején az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány elindította a Horizont Női Politikusképző programját, 2022-ben pedig a munka folytatódik a harmadik évfolyammal. A program alapvető célja, hogy megtaláljon és fejlesszen új női politikusokat és közéleti szereplőket, egy alapozó képzést követően a résztvevők egyéni igényeihez igazodva, az ő érvényesülésüket segítve.
Az első két workshopon az évfolyam közösséggé formálásán túl a közös szakmai alapok megteremtésén lesz a hangsúly. Tervezünk interaktív prezentációs és vita tréningeket, projektmenedzsment képzést. Fókuszban lesz az önismeret fejlesztése és az egyéni célok meghatározása is. A második félév workshopjainak tematikáját a résztvevők igényeihez és céljaihoz fogjuk igazítani, velük közösen alakítjuk majd ki a programot.
r

Jelentkezési határidő: 2022.08.17.

Kérdések és válaszok

Az alábbiakban szeretnénk a Programmal kapcsolatos legalapvetőbb kérdésekre röviden válaszolni. A kérdések között több olyan is van, amit az érdeklődőktől kaptunk – ezeket köszönjük, és továbbra is várjuk kérdéseiteket, észrevételeiteket a [email protected] email címre.

Jelentkezés

Miért a nőket támogatjuk ezzel a programmal, ha férfiaknak is szükségük lehet a képzésre?
A képzés valóban sok olyan elemet tartalmaz, amely a politikában érvényesülni kívánó férfiak számára is hasznos lehet. Az is egyértelmű, hogy a nők nem képzetlenebbek a férfiaknál. Ugyanakkor a programot azért hoztuk létre, mert problémának látjuk, hogy mindennek ellenére a nők politikai részvétele még mindig lényegesen alacsonyabb Magyarországon, mint a férfiaké. A közéleti érvényesülés támogatását célzó képzéssel ezen a problémán próbálunk segíteni, ezért ennek a képzésnek a célcsoportját kifejezetten a nők jelentik. Ugyanakkor az Alapítvány más programjai (így például az Önkormányzati Akadémia) nyitva állnak a férfi jelentkezők előtt is, mivel pedig a képzési programban a résztvevők olyan készségeket sajátítanak el, amelyek nemtől függetlenül hasznosak lehetnek, ezért a képzés során felhalmozódó tapasztalat későbbi, szélesebb célcsoportnak szóló képzéseken is hasznosítható lehet.
Van-e korhatár a jelentkezésnél?
Igen, csak 18. évüket betöltő jelentkezőket várunk. Felső korhatár nincs.
Feltétele a programban való részvételnek a párttagság?
Nem. Sem a jelentkezés, sem a részvétel kapcsán nem feltétel a párttagság (semmilyen pártban).
Hogy működik a kiválasztás?
A leadott jelentkezéseket feldolgozzuk, és ez alapján döntjük el, hogy kiket hívunk be szóbeli fordulóra, amelynek keretében egy kb. fél órás személyes interjún beszélgetünk a jelentkezőkkel. A képzés második évfolyamában maximum 20 főt választunk ki.
Mit jelent, hogy a résztvevők egyéni igényeihez igazodik a képzés?
A képzés két nagyobb részből áll majd. Az első félévben még ugyanazt a képzést kapja minden résztvevő, hogy a legfontosabb, legalapvetőbb készségek terén azonos szintre hozzuk a csapatot. A második félév előtt viszont minden résztvevő eldöntheti, hogy milyen irányban folytatná közéleti munkáját: a frontpolitikusi vagy a háttéremberi pályán. Ezeknek megfelelően támogatjuk a résztvevőket.
A program célja és tartalma
Fontos célja a képzésnek, hogy kifelé látható politikusok kerüljenek ki? Vagy az is elegendő cél, ha háttérben szeretnék hatékonyabban dolgozni munkacsoportban, helyi szervezetben, stb., akár vezető pozícióban, de nem szeretnék ismert politikus lenni? A programnak nem célja, hogy minden résztvevőből „kifelé látható”, frontpolitikust képezzen. Kifejezetten örülnénk, ha lennének olyan résztvevők, akik a háttérmunkák minél jobb szervezésében, a csapatok irányításában szeretnének érvényesülni. Minden résztvevő maga döntheti el, hogy milyen területen szeretne fejlődni, a képzést az egyéni igényekhez fogjuk igazítani.
A képzés elvégzése után kötelező lesz politikai tisztséget vállalnia a résztvevőknek?
Nem. Természetesen a képzés célja az politikai-közéleti munkára való felkészítés, de ez egyetlen résztvevő számára sem kötelező, ahogy pártokba való belépés sem az. Ennek ellenére reméljük, hogy minél több résztvevőnek tudunk segíteni megtalálni a számára megfelelő közéleti pályát.

Technikai kérdések

Mekkora leterheltséget jelent a képzés, milyen programokkal számolhatnak a résztvevők?
A harmadik évfolyam első, személyes részvételt igénylő workshopját szeptember 30 és október 2 (péntek-vasárnap) tervezzük megtartani, kérünk titeket, hogy ezzel számoljatok a jelentkezésnél. A további 3 workshop időpontját az évfolyammal egyeztetve fogjuk meghatározni. A program további elemei online zajlanak majd, így az ország minden pontjáról lesz lehetőség bekapcsolódnia az évfolyam tagjainak, utazás nélkül.
Milyen helyszínen lesznek a workshopok?
A helyszín még foglalás alatt, de Budapest környéki helyszínnel tervezzünk. Ennek oka, hogy szeretnénk, a résztevők az ország minden pontjáról viszonylag gyorsan és egyszerűen meg tudnánk közelíteni a rendezvényt.
A járványhelyzet alatt is megszervezitek a képzést?
Igen. Az első évfolyam képzésének nagy része a járványhelyzet alatt zajlott, azonban az élő és online alkalmak megfelelő ütemezésével és szervezésével mégis megoldható volt a hatékony és biztonságos munka. Bízunk abban, hogy a harmadik évfolyam munkáját a járványhelyzet már nem nehezíti meg. Azonban, ha minden kötél szakad, a képzés járványügyi helyzetben is megvalósíthatónak bizonyult.
Milyen költségei vannak a képzésnek?
A képzés a résztvevők számára ingyenes.