BIRTOKBA VETT MÚLT?

“Közös dolgaink” címmel indít beszélgetéssorozatot az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány. A rendezvények állandó helyszíne a Mozsár Kávézó (Mozsár kávézó és étterem, Bp. VI. ker. Nagymező utca 21.)

Első eseményünk a ‘Birtokba vett múlt? Közterek, emlékművek és emlékezet a XXI. században’ címet viseli. A beszélgetés időpontja: 2022. november 10., csütörtök, 18:00.


A múlt ismeretének, értelmezésének, tanulságainak főszerepe van a jelenkor közéleti folyamatainak, eseményeinek értelmezésében, abban, ahogy saját magunkra mint egy nemzet tagjaira tekintünk. Magyarországon az emlékezettel, és azon belül különösen a második világháború eseményeivel kapcsolatban nem szűnő narratívaképzési harc zajlik a közéletben, amelyet gyakran pártpolitikai, vagy épp diplomáciai szempontok is befolyásolnak.

Ez a köztéri emlékműveinket is érinti, amelyek közül a Szabadsági téri szovjet felszabadítási emlékmű és ugyanitt a német megszállási emlékmű szimbolikus jelentőségűvé váltak e vitákban.

Pedig a sokat emlegetett nemzeti megbékéléshez elengedhetetlen lenne, hogy köztereinken olyan szobrok, emlékművek álljanak, olyan emlékhelyek jöjjenek létre, amelyeket széleskörű konszenzus övez, amelyek történelmileg hitelesek, nem relativizálnak bűnöket, és összetett eseményeknek képesek árnyaltan emléket állítani.

  • Mi a szerepe az emlékezeti feldolgozás folyamatában a politikusoknak, a történészeknek és a média szereplőinek?
  • Melyek a fő töréspontok, álláspont-különbségek az emlékművek körüli vitákban?
  • Jó megközelítés-e összekötni a német megszállási és a szovjet felszabadítási emlékműről szóló vitát?
  • Hogyan juthat nyugvópontra az emlékművekkel kapcsolatos vita?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körül Kerpel-Fronius Gáborral, a Momentum Mozgalom elnökségi tagjával, Mélyi József művészettörténésszel, Rainer M. János történésszel és Skrabski Fruzsina újságíróval, dokumentumfilmessel.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szeretettel várunk mindenkit!

Impresszum

Copyright 2019 ©  Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány Minden jog fenntartva